NOVÝ OBJEV V HYGIENĚ OVOCE A ZELENINY. POUHÉ OMYTÍ NESTAČÍ!

Možnost jak předejít znečištění organizmu

Pečujete o své zdraví tím, že jíte co nejvíce ovoce a zeleniny? Možná tak ale svému tělu spíš ubližujete! Naprostá většina plodin je totiž během pěstování i manipulace v obchodě hojně ošetřována pesticidy, které mají na náš organismus zhoubné účinky. Tyto látky navíc většinou nejsou rozpustné ve vodě, a proto je pouhým omytím neodstraníme.

Během pěstování i v průběhu sklizně jsou na ovoce a zeleninu aplikovány pesticidy ve formě insekticidů, fungicidů, herbicidů, látek na hubení roztočů a hlodavců apod. Ovoce je takto ošetřeno v západních státech EU až 28 x, u nás přibližně 15 x a v Polsku 7x. Při dopravě jsou pak plodiny znečišťovány prachem a dalšími nečistotami a nakonec se na ně pro dosažení lepšího vzhledu nanáší parafin.

Přes 90 % celkové světové produkce ovoce a zeleniny tak na svém povrchu obsahuje zbytky pesticidů a dalších škodlivých nečistot. Bez zdravotního rizika ovšem není ani zbývajících 10 % představující produkty ekologického zemědělství, neboť i na ně mohl vítr či déšť přinést zbytky organických hnojiv z okolních polí nebo mohly být znečištěny manipulací, kontaktem s lidmi, výfukovými plyny a olejem při dopravě apod.

Výzkumný ústav zemědělský ve Francii zveřejnil informaci, že každý Francouz zkonzumuje ročně až 1,5 kg nejrůznějších znečišťujících látek, z nichž pesticidy tvoří značnou část. V Evropě sice už byly ty nejtoxičtější z nich zakázány, v jiných zemích se však stále používají. Mnohaleté hromadění chemikálií v našem těle se nám tak postupně začíná vracet jako bumerang.

 

Časovaná bomba v našem těle

Před škodlivými vlivy pesticidů na naše zdraví začíná varovat stále více vědců a lékařů. Tyto chemické látky totiž narušují funkci hormonů, což může mít za následek vznik celé řady vážných zdravotních komplikací. Jednou z nich je například strmý nárůst výskytu některých druhů rakoviny, zejména pak zhoubných nádorů prsu a varlat. Americká akademie věd například došla k závěru, že konzumace zbytkových pesticidů v potravě byla příčinou asi 1 400 000 úmrtí na rakovinu v průběhu pouhé jedné generace. Dánští vědci zase prokázali, že tyto chemikálie jsou jedním z hlavních důvodů, proč se v posledních desetiletích tak rapidně zhoršuje mužská plodnost – mají totiž negativní vliv jak na kvalitu, tak i kvantitu spermií. Alarmující je i velký nárůst vývojových vad mužských i ženských pohlavních orgánů, který rovněž bývá dáván za vinu pesticidům.

Výzkum Dr. Firestonea z University of Washnigton v Seattlu zase prokázal souvislost pesticidů se vznikem Parkinsonovy choroby a dalšími typy poškození mozku. Lidé, kteří pozřeli velké množství pesticidů, totiž podle něj mohou mít symptomy epileptického záchvatu, zmatenosti nebo dokonce komatu. Častý kontakt s Malými dávkami řady pesticidů má přitom kumulativní účinky, což znamená, že nedochází k jejich vylučování z organismu a postupně tak otravují naše tělo po dlouhá léta. Znepokojení navíc vyvolává zjištění, že jejich škodlivé účinky se projevují při daleko nižších koncentracích, než jaké se doposud považovaly za toxické.

A jak vlastně pesticidy na funkci hormonů působí? Některé z nich, například DDT či endosulfan, napodobují ženské pohlavní hormony estrogeny. Další (třeba vinclozolin, linuron a DDE) zase brání buňkám, aby přijímaly signály mužských pohlavních hormonů androgenů, anebo znemožňují tvorbu či přirozený rozklad hormonů - například atrazin v mozku narušuje tvorbu gonadoliberinu, hormonu nepřímo kontrolujícího vylučování pohlavních hormonů.

 

Nejvíce ohroženy jsou děti

Děti konzumují více potravy na jednotku hmotnosti těla než dospělý a zároveň jsou jejich orgány, nervový i imunitní systém dosud ve vývoji a tudíž více ohrožené vznikem různých vývojových vad. Dopad konzumace pesticidů na jejich zdraví je proto mnohem vyšší než u dospělého člověka.

Prokázat přesné účinky škodlivin je navíc velmi obtížné: „Pesticidy se většinou testují jednotlivě, ale není nic známo o tom, jak působí pesticid A a pesticid Bspolečně. Když uvážíte, že každý z nás má ve svém těle stovky chemikálií, které před 50 nebo 60 lety neexistovaly, pak si uvědomíte složitost problému.“ uvedl například Vyvyan Howard, vedoucí odborného týmu z university v Liverpoolu, který se výzkumem tohoto jevu zabývá.

Další vědci rovněž připustili, že je nutné udělat více studií, aby se zjistil přesný dopad konzumace pesticidů na naše zdraví. Podle mnoha teorií totiž může být právě ona důvodem obrovského nárůstu poruch učení, autismu, agrese, dyslexie či poruch pozornosti způsobených hyperaktivitou u dětí. Lze tedy téměř s jistotou říci, že se ještě dočkáme dalších nepříjemných překvapení.

 

Řešením je dokonalá očista

Navzdory všem těmto zjištěním se však pesticidy stále používají a nic nenasvědčuje tomu, že by tomu v blízké budoucnosti bylo jinak. Jedinou možností, jak jim zabránit v poškozování našeho zdraví, je tak jejich dokonalé odstranění z povrchu konzumovaných potravin. Řešením je objev amerických vědců, speciální přípravek na čištění ovoce a zeleniny. Tento ekologický výrobek je biologicky odbouratelný a přitom účinně a bezpečně odstraňuje pesticidy a další škodlivé nečistoty. Výrobce, společnost Environné, Inc. uvedla tento produkt na český trh pod obchodním názvem VEGIWASH. Analýzy provedené nezávislými laboratořemi ukázaly, že WEGIWASH odstraní z povrchu až 97 % pesticidů a dalších chemikálií s výraznými negativními účinky na naše zdraví.

A jak vlastně VEGIWASH působí? V podstatě jde o směs povrchově aktivních látek na bázi derivátů kokosového oleje, které rozpouštějí zbytky pesticidů a dalších ve vodě nerozpustných látek na ovoci a zelenině. Neobsahuje alkohol ani sloučeniny chloru a nemá žádný vliv na chuť a vůni potravin. A samozřejmě v něm nenajdeme ani žádné látky, které by mohly být škodlivé pro lidský organismus.


  • Masmi
  • Ott-Lite
  • Nasli
  • Medisana
  • Blue Step
  • Nasli Vision Friendly
  • Organic